Árpádházi Szent Margit domborművének avatása Tatabányán.

 
Árpádházy Szent Margit domborműve Tatabányán.
Árpádházy Szent Margit domborműve Tatabányán.

“Pannóniában nőtt, teljes szép viola
Jó magyar nemzetnek biztató hajnala,
Szűz Szent Margit esedezzél
Nemzetünkért az Istennél
Szép magyar liliom!”

(XVIII. századi ének)

 A tatabányai Szent Margit Katolikus Általános Iskola falát díszíti az iskola névadójának, Árpádházi Szent Margitnak a domborműve. Az ünnepélyes átadására 2010. június 11-én került sor. A domborművet Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök áldotta meg.

Az alkotás Péterfy László szobrászművész munkája. A Katolikus Általános Iskola bejáratának és környezetének a megújítására a terveket Petrássy Márta okleveles építészmérnök készítette. A dombormű költségeit ifj. Dr. Petrássy Miklós önkormányzati képviselő fejlesztési keretéből biztosította. A dombormű létrehozásának bonyolítása, szervezése Dr. Petrássy Miklósnak, a Független Tatabányai Védegylet elnökének köszönhető. 

Meghívó Szent Margit domborművének avatására 2010. június 11. Árpádházy Szent Margit Katolikus Általános Iskola.
Meghívó Szent Margit domborművének avatására 2010. június 11. Szent Margit Katolikus Általános Iskola.

  Nagy László prépost. Árpádházy Szent Margit domborművének avatása Tatabányán. Árpádházy Szent Margit Katolikus Általános Iskola.

Nagy László c. prépost, püspöki biztos  

 

 

 Szent Margit domborművének avatása Tatabányán. Ifj. Dr. Petrássy Miklós beszédeIfj. Dr. Petrássy Miklós beszéde.

Igen Tisztelt Püspök Úr, Prépost Úr, Igazgató Úr, Kedves Megjelentek !

Az iskola és a gyermekkor emlékei egy egész életre szólnak. Nekem ez a hely mindkettőt jelenti. E falak közé jártam iskolába, lakhelyem is az iskolakerttől néhány lépésnyire volt. Az emlékek kitörölhetetlenek és szépek. Ezért természetes, hogy lehetőségemmel élve  szép művészeti alkotással gazdagítsam e helyet.  Nagy öröm számomra, hogy volt iskolám katolikus iskola lett. Ez adta a lehetőséget, hogy az iskola névadójának, Árpádházi Szent Margitnak domborművével gazdagodhatott az iskola. Köszönöm Péterfy László szobrászművész úrnak ihletett alkotását.

 

Igen Tisztelt Püspök Úr, Prépost Úr, Igazgató úr, Kedves Megjelentek kérem  tekintsenek olyan szeretettel  Szent Margit domborművére, amilyen szeretettel én résztvettem a létrehozásában.

Tatabánya, 2010. június 11.

 

  Árpádházy Szent Margit Katolikus Általános Iskola bejárati terve. A tervből a bejárat melletti Szent Margit dombormű már megvalósult. Felavatva 2010. június 11-én.Árpádházy Szent Margit domborműve Tatabányán. Szent Margit Általános Iskola

 

 

 Árpádházi Szent Margit Katolikus Általános Iskola bejárati terve. A tervből a bejárat melletti Szent Margit dombormű valósult meg. Felavatva 2010. június 11-én.