Reguly Antal téri kisposta – az újranyitásról nem mondunk le !

holló… avagy miért csak károg Tatabányán a mai posta-holló ?

Szomorúan és együttérzéssel olvastam a 24 óra 2010. január 08-ai lapszámában a “Bezár az óvárosi posta?” című cikket. A tanulságok okáért és a segítségnyújtás szándékával küldtem el a napilap főszerkesztőjének az alábbi írásomat sajtótájékoztató helyett.

 posta holló címere honlap2

Requiem a Reguly Antal téri kispostáért ?

Bezár az óvárosi kisposta (is)? Mert a Reguly Antal téri kisposta évek óta zárva tart. Tudomásom szerint pedig a Magyar Posta a szolgáltató és talán a “nép” az akinek szolgáltat. Ha megvalósul a hír, tovább folytatódik Tatabányán a lakosság kiszolgáltatottsága.

A Reguly Antal téri kisposta története a lakosság kiszolgáltatottságának példája. Ekkor elkezdődött egy folyamat, melynek állomásai a mai napig tartanak. Mi is történt a Reguly Antal téri kispostával?

  • A Magyar Posta először szüneteltette majd bezárta a Reguly Antal téri kispostát. Ezzel együtt elterjedt a hír, más kisposták is bezárásra kerülnek, így az Ifjúmunkás úti kisposta bezárásáról is szóltak a hírek.
  • Ekkor apám, dr. Petrássy Miklós akkori önkormányzati képviselő indítványára a kisposták bezárásának ügyét közmeghallgatás tárgyává tette az önkormányzat. Több száz aláírás szépen kérte: nyissák ki újra a postát!  A közmeghallgatáson a Magyar Posta kénytelen volt megjelenni. Ígéretet kapott a lakosság arra is, hogy nem zárnak be több kispostát Tatabányán, de a Reguly Antal térit nem kívánják újranyitni. A bejelentést a jelenlévők tapssal fogadták, na persze az újvárosiak szomorúsága mellett. Ekkor kellett volna az újvárosiak mellé állni, és most talán nem kerülne az óvárosi posta bezárására sor.
  • A Reguly Antal téri kisposta újranyitása ma sem került le napirendről. Önálló képviselői indítvánnyal fordultam a képviselőtestülethez a Reguly Antal téri kisposta felújítása, és az ún. PostaPartner programban való városi részvétel ügyében . A 2008 évi városi költségvetés e tételeket tartalmazta is. Pályázat is beadásra került. Küldtem levelet minden lehetséges szervhez, a Posta vezérigazgató asszonyához, önkormányzati szövetséghez, felkértem a város országgyűlési képviselőit, mindhiába. 1200 aláírás támasztotta alá, lakossági lényeges igényről van szó!  A posta válasza: nem kívánja újranyitni a kispostát. Az újranyitásról a mai napig sem mondtam le. A város közgyűlésében napirenden tartom a lehetőséget. Sajnos úgy érzem, mára egyedül maradtam. Szomorúan értesülök arról, hogy az “oszd meg és uralkodj!” elv az óvárosi postát érte most el. Ezúton hívnám fel a közvéleményen keresztül az illetékesek figyelmét, hogy az óvárosi posta épülete helyileg védett, és ne engedjenek semmilyen szabályellenes megoldásnak.
  • Nagy szomorúság számomra az is, hogy a posta jelenlegi vezérigazgató asszonya valamikor Tatabányán a Komáromi út lakója volt, és e környék, a szülőföld sem jelentett semmi könyörületet!

Tatabánya, 2010. jan. 8. ifj. dr. Petrássy Miklós önkormányzati képviselő

HÍRMONDÓ letölthető ITT »

Előzmények

Önálló képviselői indítvány a Reguly Antal téri kisposta újranyitásáért »

Nyílt levél a Magyar Posta vezetőihez és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségéhez »

 

lakossági fórumra meghívó kispostaTÖBB, MINT 1200 KÉRÉS A REGULY ANTAL TÉRI KISPOSTA ÚJRANYITÁSÁÉRT

A márciusi közgyűlésen ifj. dr. Petrássy Miklós önkormányzati képviselő 1200-nál több aláírást tartalmazó petíciót adott át a címzetes főjegyző asszonynak. A petíció nyílt levél volt a Magyar Posta Zrt. vezetőihez, melyben 1200-nál többen kérik: mindenki, aki tehet érte, cselekedjék annak érdekében, nyissák újra a Reguly Antal téri kispostát. 1200-nál többen kérik a posta vezetőitől, vegyék figyelembe, a környéket gyalogos, idős emberek lakják zömmel, és örömünkre egyre több babakocsis fiatalasszony is. Ők nem márkás autókkal járnak, hanem gyalogosan, vagy busszal, mely utóbbi ára az itt élőknek jelentős költséget jelent. A posta hirdette meg a Postapartner Program keretében, lehet vállalkozni kisposta üzemeltetésére. A város önkormányzata a Védegylet javaslatára vállalkozott is erre. A kis- és nagypártok egyaránt támogatták az ügyet. Akkor vajon miért nincs meghallgatás? Vajon hol és miért akad meg újból és újból az ügy? Pénzébe sem kerül a postának, az emberek sem nyugodtak bele a posta bezárásába –ahogy a korábbi postai kifogás elhangzott. Jó szándék kellene csupán. Hitünk szerint jó szándéknak pedig lennie kell. A postaholló4kispostát ezért újra kell nyitni. A jó szándék megszületéséhez hány ember aláírása kell? 1200 talán nem elég? A törvényekre pedig ne hivatkozzanak, mert azokat emberek emberekért csinálják, és nem az emberek megkeserítéséért. „Még kér a nép”, a posta vezetőihez fordulunk, „most adjatok” kispostát. Mert ha kisposták nem lesznek, nagy postákra és nagy postásokra sem lesz szükség talán. Mi pedig csak azt ígérjük, amíg tenni van módunk, nem fogunk belefáradni a kérésbe, és ha kell, a követelésbe sem.

Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik az aláírásgyűjtésben segítettek, és azoknak, akik aláírásukkal a jó ügyet segítik.

                                                   Ifj. dr. Petrássy Miklós

                                                                              önkormányzati képviselő