Az év háza Komárom-Esztergom megyében – Felsőgalla Kálvária, Kápolna

Petrássy Márta újraépítette, a szakma díjazta a kápolnát

A megyei építészkamara Az év háza címmel pályázatot hirdetett, melynek kiállítással egybekötött díjátadóját október 28-án tartották a megyeháza aulájában. Markos Anikó, a kamara megyei elnöke arról tájékoztatott, hogy a rangos szakmai zűri 18 pályaművet értékelt. Ezek mindegyike a megyében található épület, tervezőjük is megyei építész. Az ünnepségen nem csak a terveket, hanem a megvalósult létesítményeket is bemutatták. Mi is csupán azt furcsálltuk, hogy az épületek elkészültének időpontja nem volt szempont a pályázat során. A közel 20 pályázó közül a tatabányai Tóbiás Tamás tatai társasházával kategóriájának győztese lett. A fiatal építész 2000-ben szerzett diplomát a pécsi egyetemen, majd elvégezte a mesteriskolát. Németországban ösztöndíjasként, itthon Vadász György építész műtermében ismerkedett szakmája rejtelmeivel.

A műemlék helyreállítási kategóriában a tatabányai Petrássy Márta munkáját, az újraépített felsőgallai Kálvária kápolnát díjazta a bírálóbizottság.

1-6

48A testület indoklása szerint a pályázó egy egész kis műemléki környezetet értelmezett újra ás állított helyre. Az 1855-ben épült templom és környezete a II. világháború alatt majdnem teljesen elpusztult. Az épületről rajzok alig maradtak fenn, egyetlen támpontot az emlékezők elmondása szolgáltatott. Petrássy Márta aprólékos, mindenre kiterjedő kutatást végzett és tiszteletben tartva a régi kort, új értéket teremtett. Példamutató az a gondolatiság és építészeti alázat, ahogy munkáját elvégezte. Mindezek figyelembe vételével, a bírálóbizottság méltónak tartotta, hogy kategóriájában Az Év Háza Komárom-Esztergom megyében címet viselje a kápolna. Petrássy Márta okleveles építészmérnök több évtizedes tervezői gyakorlat alapján mind magasépítésben, mind várostervezésben vezető tervezői címet érdemelt ki. Korábban az általa vezetett csoport készítette el a Borbála ház terveit. Vezető tervezője volt a főiskola „A” épülete kialakításának. Több köztéri szobor térkialakítását készítette. Tatabánya számos városrészlete településrendezési tervének irányítója volt.

(Itthon újság Tatabánya, 2009. november 6-ai szám.)

5kamaraidíj

4kálváriakamaraip