1956-os emlékmű – felhívás

Ezúton egy 1956-os forradalom és szabadságharc emlékművének megépítéséhez kérünk segítséget. Az emlékmű a tatabányai eseményeknek állítana emléket tisztelegve a még élő 56-os hősök előtt, felejthetetlenné téve a már elhunyt forradalmárokat.

A Szent Borbála Alapítvány Tatabányát több köztéri szoborral gazdagította. A bányászok védőszentjének szobra a városközpont dísze, de az Aradi vértanúk emlékoszlopai, a bányában meghaltak emlékműve, az Eszterházy szobor, az Életfa létrejöttében alapítványunk jelentős szerepet vállalt.

Ezen alkotásokhoz a Szent Borbála Alapítvány is gyűjtötte a pénzt, mely a megvalósulást tette lehetővé.

Ezúton egy 1956-os forradalom és szabadságharc emlékművének megépítéséhez kérünk segítséget. Az emlékmű a tatabányai eseményeknek állítana emléket tisztelegve a még élő 56-os hősök előtt, felejthetetlenné téve a már elhunyt forradalmárokat.

Az emlékműnek része a sikvölgyi rabtábor eredeti kapuzata is, mely az 1950-es években a bányában dolgozó raboknak volt ajtaja, mint mondották, a rabság és a bányabeli szabadság között.

A mellékelt fényképen az emlékmű makettje látható, Péterfy László szobrászművész alkotása, aki több szobrot készített már a városban a közönség megelégedésére.

Az emlékmű egy mészkőlapokkal körülvett, 6,5 méter átmérőjű domb. Tetején három alak áll, kezükben az 56-os zászló. Már átjöttek a rabságot jelképező kapun, lelkükben egyre magasabbra lépnek, az 56-os erkölcsi csúcsra. Következő lépésük felteszi a kérdést, hogyan folytatódik 1956?

A mű várható költsége 15millió forint , melynek felével az Alapítvány már rendelkezik.

Segítséget kérünk, elsősorban a tatabányai gazdálkodó szervezetektől.

A Szent Borbála Alapítvány az önkormányzat által is kiemelt alapítvány, ami azt jelenti, hogy a helyi adó 5%-áról a tatabányai vállalkozók a mellékelt adatlap kitöltésével rendelkezhetnek. Az adatlap javára történő kitöltése esetén az önkormányzatnak befizetett adó 5%-a a befizetést követően az alapítványhoz jut. Tehát az adakozás az, hogy az adatlapot kitöltik, és azt az önkormányzathoz eljuttatják.

Az alapítvány közhasznú alapítvány, ami a befizetésekről igazolást állít ki, mely alkalmas a mindenkori adótörvények szerinti adókedvezmény igénybevételére.

Kérjük azokat, akiknek módjában áll, a támogatásra, akik szebbé kívánják tenni városunkat, emlékezve az elmúlt század nagy magyar forradalmára és szabadságharcára.

Szándékaink szerint az emlékművet ez év október 23-án fel tudjuk avatni, együtt ünnepelve a város minden lakójával.

Ehhez kívánunk Jószerencsét!

Szent Borbála Alapítvány Dr. Petrássy Miklós