Amit a távhődíemelésekről és az ezzel kapcsolatos önkormányzati rendeletről tudni kell

Mindenki megszokta már, az árak mindig csak emelkednek. Ez történt Tatabányán is, amikor Tatabánya város önkormányzati képviselőinek többsége jóváhagyta a távhő árának 8 %-os, a szemétszállítás 13.6%-os emelését, jóváhagyta a helyi buszközlekedés 10%-ot meghaladó díjemelését. Megemelkedett minden lehetséges helyi adó is.

“2003. július 1-től minden hőközpontban mérik a fogyasztott hőmennyiséget. 2004. fűtési idény végéig ugyan mindenki még átlagos távhődíjat fog fizetni, de a fűtési idény végeztével a mért hőfogyasztás, amennyiben eltér az átlagtól, azt a tömbházak lakói egy összegben kell hogy megfizessék. Természetesen lesznek olyan tömbök, melyek az átlagnál kevesebbet fogyasztottak, ezek visszafizetéshez jutnak; akik azonban az átlagnál többet fogyasztottak, azoknak a többletfogyasztást egy összegben meg kell fizetniük.”

“A mérés szerinti elszámolást törvény írja elő, ezzel nincs mit kezdeni. Nagy gond az, hogy ugyanezen törvény előírja azt is, hogy a szolgáltatónak a hőközpontok szabályozhatóságáról is gondoskodnia kell.”

“… törvény nem írja elő, de elvárható lenne, hogy a mérés és a szabályozás lakásonként történjen.”