Észrevételek az Új Ember november 7-i számában megjelent Szent Korona íráshoz

szent-korona-1Az Új Ember november 7-i számában jelent meg a cikk, Csapodi Csaba történész a Szent Koronáról: A nemzeti hagyománynak mindenben igaza van címmel. Nagy örömömre szolgált a cikk címe és a riport utolsó mondata, mely Szent Istvánnak tulajdonítja a Szent Koronát. Ezen kívül azonban a riport még mindig egyoldalúan az ún. hivatalos álláspontot tükrözi. Ezzel egyetérteni semmiképpen nem lehet, a Szent Korona kutatásáról beszélni Pap Gábor, Ferencz Csaba, Bakay Kornél, Ludvig Ernő, Csomor Lajos, Kocsis István neve és kutatási eredményei nélkül nem szabad.

Egyetlen részletet ragadnék ki a cikkből példaképpen, felvetésem alátámasztásaként. A Szent Koronát mérnökökből álló csoport is megvizsgálta, vizsgálatuk eredménye kézzelfogható, bármikor leellenőrizhető és újra elvégezhető.

A cikk azt írja: Megdöbbentett az a tény, hogy az utóbbi 200 évben legalább 200 elmélet született a Szent Koronával kapcsolatban. Ezek között hajmeresztő megállapításokkal is találkozhatunk. Az egyik elméletgyártó szerint például a koronán lévő kereszt dőlésszöge megegyezik a Föld tengelyének a Föld keringési síkjával bezárt szögével, és ebből von le messzemenő következtetéseket.

Erről a kérdésről részletesen Dr. Ferencz Csaba ír a Fizikai Szemle 1984. 2. számában EPPUR SI… című írásában. Ebben az alábbiak olvashatók:

“a) A kereszt méret és arányrendje szigorúan aranymetszési rendszer. Közvetlenül kapcsolódik a képek méretéhez, de csak ferde helyzetben.

b) …tehát álló helyzetben a kereszt egyszerre sértené meg a korona összes felismerhető szerkesztési elvét.

c) …álláspontunk beigazolódott, miután az aranyműves kollégák megtalálták a pozicionáló alátétet… ezek a tények együttesen igazolják, hogy a keresztet eleve ferdére tervezték, kicsit ferde talapra szerelve, ahogy ma is van.

d) Nem találtunk olyan sérülés nyomát, amely a kereszt ferde poziciójának okozója lehetne. A kereszt elferdítésének hipotézisét mechanikailag is lehetetlennek tartjuk.”

A Szent Koronán lévő kereszt dőlésszöge 23,5 – 24o. A kereszt ferde magassága kettő hüvelyk, a korona magassága 5 hüvelyk. = arc sin 2/5 = 23o 35′ a Föld tengelydőlése 23o 26′ 59″. Ezek tények, akár tetszik valakinek, akár nem.

“Vegyük figyelembe és sose feledjük: a Szent Korona Isten gondolata a magyar létről, a magyarságról, a magyar küldetésről” (Kocsis István: A Szent Korona misztériuma Püski 1997.)

Hitem szerint a Szent Koronához közelíteni csak nagy-nagy alázattal szabad.

Tatabánya, 1999. november 22.

Dr. Petrássy Miklós