“Amikor nem térkép e táj” – rendhagyó találkozó a lakossággal az újvárosi rendezési terv kapcsán

Június 12-én 14 órára hirdette meg a Polgármesteri Hivatal az Álmos vezér utcától a régi buszpályaudvarig érintett lakók számára a találkozót.

Egy bányászvárosban mindenki tudja, 14 órakor a délelőttös műszakban járók még, a délutánosok már nem érnek rá. Megdöbbenéssel tapasztaltuk, a nagyterem majdnem megtelt az érdeklődőkkel. A megbeszélés előzménye, Schmidt Csaba alpolgármester már egy évvel ezelőtt a rendezési tervet a közgyűlés elé terjesztette jóváhagyás céljából. Szerencsére ifjú dr. Petrássy Miklós önkormányzati képviselő és a Védegylet néhány tagja a közgyűlést megelőzően „lefordította” a rendezési terven lévő jeleket az ott élők számára. Sokan rádöbbentek arra, házuk előtt lévő kis zöldfelületet a jövőben leburkolhatják, a fákat is kivághatják, mert nem tiltja ezt semmi. A Kós Károly utca páratlan oldalán lévő padok és hinták is eltűnhetnek, a Kőrösi Csoma Sándor téren évekkel ezelőtt megvédett focipálya ismét építési területté válhat. Az „U” épület helyén milyen játszótér épülhet, vagy a terület nagy részét parkolók foglalják-e el? Miért nem közlekedhetnek a buszok a több évtized alatt kialakult módon a régi pályaudvaron? Miért nem szabályozzák a közkedvelt Kond vezér utcai piac forgalmát? Sokan nem értik, a városi nagy beruházások mellett miért nem fordítanak a Turul mozira is gondot? A lakosságnak e kérdésekről szinte egyöntetű véleménye volt. Arra a kérdésre, hogy ezután véleményüknek mi lesz a sorsa, , azt a választ kapták, majd a közgyűlés dönt.

A rendkívüli lakossági meghallgatást a törvény írja elő. Ugyanis a Védegylet egy évvel ezelőtt 450 tiltakozó aláírást gyűjtött össze, melyet ifj. dr. Petrássy Miklós adott át a közgyűlésnek. Ezután a törvényi előírás szerint egyeztető tárgyalás összehívása kötelező. Ez történt meg az említett napon, melyet a képviselő az elmúlt év során megkövetelt. Azt reméljük, a lakosság egybehangzó véleménye nem csorbul pártpolitikai csatározások eredményeképp. A kijavított rendezési terv tartalmazni fogja mindazok véleményét, akiknek nem „térkép e táj”.

Ifj. dr. Petrássy Miklós