Sajtóvisszhang az 1956-os szoborcsoportról

Sajtóvisszhang az 1956-os szoborcsoportról:

Október 21-én avatás, 23-án megemlékezés

“Az alkotást Szent Borbála Alapítvány nevében Petrássy Miklós képviselő adja át a város közösségének…”

Az emlékmű körül jó ütemben halad a parkosítás, a gyepszőnyeg elhelyezése. Mint Petrássy Miklós képviselőtől megtudtuk, az avatásig minden elkészül.

A szobor felállítását egy nappal korábbra tervezték, ám – ahogy Péterfy László mondja – egy-két apróságot még igazítani kellett a szobron. Az alkotás több mint fél év alatt készült el, és az első elképzelésekhez képest sokat módosult a három alak helyzete. Olyan részletekre is ügyelni kellett, mint a több méter magasságban álló alakok elhelyezkedése, a végtagok helyzete, mérete.

A gipszszobor, amelyet lapunk is közölt, már teljes egészében megfelelt a művész elgondolásának. A szerda reggeli szoborállításon Péterfy László személyesen irányította a szakembereket, hogy minden pontosan a terv szerint haladjon. A szoborcsoport alján lévő fémrudak illeszkednek a lebetonozott alapba, ahová még rendkívüli szilárdságú ragasztó rögzíti majd az alakokat a végső helyükön. Ezután a kertészeké volt a terep, akik a virágokat, a sziklakertet és a gyeptéglákat rendezték el.

Az emlékművet október 21-én 18 órakor avatják fel. Az alkotást a Szent Borbála Alapítvány nevében Petrássy Miklós képviselő adja át a város közösségének, Bencsik János polgármesternek. Megemlékezést tart Homola István, a TIB 56-os Tagozat Tatabányai Szervezetének elnöke.

Október 23-án 15 órakor ünnepi megemlékezést tartanak az alkotásnál Téri Sándor színművész, Marosvölgyi Ágnes népdalénekes, a Tatabányai Bányász Táncegyüttes és az Erkel Ferenc Zeneiskola tanárainak közreműködésével.

Forrás: Tatabánya online

…meghasadt az égbolt, mert egy nép azt mondta:  Elég volt!

A Szent Borbála Alapítvány, a TIB 56-os Tagozatának Tatabányai Szervezete és a POFOSZ Tatabánya Városi Alapszervezete rendezvényén az emlékművet a Szent Borbála Alapítvány nevében dr. Petrássy Miklós önkormányzati képviselő adta át a város közösségének

Csütörtökön 18 órakor avatták fel Tatabányán a megyei könyvtár mögötti Béke parkban az új 1956-os városi emlékművet. Péterfy László szobrászművész alkotásának felállítását a Szent Borbála Alapítvány szorgalmazta. A mű szerves részét képezi az eredeti rabkapu, melyen keresztül 1953 és 1956 között minden nap munkába indultak a síkvölgyi aknán működő, szovjet mintára létrehozott közmunka-tábor foglyai.

A Szent Borbála Alapítvány, a TIB 56-os Tagozatának Tatabányai Szervezete és a POFOSZ Tatabánya Városi Alapszervezete rendezvényén az emlékművet a Szent Borbála Alapítvány nevében dr. Petrássy Miklós önkormányzati képviselő adta át a város közösségének, Bencsik János polgármesternek. Homola István, a TIB 56-os Tagozat Tatabányai Szervezetének elnöke emlékezett az 1956-os forradalom tatabányai történetére, majd Pokorni Zoltán, országgyűlési képviselő mondott avató beszédet. Az ünnepségen fellépett a Kincső Zenekar, Mackó Mária népdalénekes és Fehér László beregszászi tanuló, aki Márai Sándor Mennyből az angyal című versét mondta el. Dr. Petrássy Miklós az alapítvány alapítója, önkormányzati képviselő ismertette: különböző magánszemélyek és szervezetek 14 millió forinttal, valamint 3 millió forint értékű munkával támogatták a mű megszületését.

A kompozíció egy év alatt készült el és került a helyére, a megyei könyvtár mögötti Béke parkba. Az alkotás egy új összefogást szimbolizál. A Szent Korona aranymetszési szabályainak figyelembe vételével készült talpazaton, a mű szerves részét képezi az eredeti rabkapu, mely alatt 1953 és 1956 között minden nap munkába indultak a síkvölgyi aknán működő, szovjet mintára létrehozott közmunka-tábor foglyai. A forradalom három szoboralakjához ezen a rabkapun keresztül lehet eljutni. Az emlékművön feliratként szerepel Márai Sándor egy versidézete (…meghasadt az égbolt, mert egy nép azt mondta:  Elég volt!), valamint emlékezések az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire, a tatabányai forradalmárokra, a kivégzett és bebörtönzött bányásztársakra, a kényszermunkára ítélt politikai foglyokra és az ő szenvedéseiket enyhítő bányászokra.

Az alkotó – Péterfy László szobrászművész 1936-ben született az erdélyi Nyárádselyén. A marosvásárhelyi képzőművészeti középiskola után a kolozsvári Képzőművészeti Főiskolán szerezte meg diplomáját. Több iskolában tanított. 1959-1966 között sok tárlaton és országos kiállításon szerepelt, képei Románia több múzeumában és magángyűjteményében megtalálhatóak. 1966 óta Magyarországon él, és azóta főleg szobrászkodik, de több néprajzi tanulmányt is publikált. Tagja a Siklósi Kőfaragó Tábornak. Több egyéni kiállítása volt. Mintegy húsz köztéri szobra áll Magyarország szerte.

Forrás: Tatabánya online